"wees vooral eigenwijs"

Elise Smidt

Hoi! Ik ben Elise.

Vanaf het begin in 2021 ben ik betrokken bij Adviesraad ÉigenWijsheid. Mijn inzet voor deze raad geeft mij voldoening, niet in de laatste plaats vanwege de mooie contacten, vooral met jongeren, dat geeft mij energie. Naast de adviesraad hou ik mij bezig met beeldende kunst, zoals schilderen en tekenen en fotografie. En die uitlaatklep heb ik beslist nodig want de inzet voor de adviesraad en alles wat daar verder bij komt kijken, levert wel de nodige druk op. Dit kan ook niet anders want het gaat soms over beladen onderwerpen. Die komen voort uit de verhalen die ons bereiken.
Uit de vele gesprekken die wij inmiddels vanuit de raad met andere jongeren en organisaties mochten hebben blijkt bijvoorbeeld dat er op scholen nog te weinig aandacht is voor de mentale gezondheid, terwijl dit bij zowel docenten als leerlingen regelmatig onder druk staat. Tijdens mijn middelbare schooltijd is het meermaals voorgekomen dat er docenten waren die met burn-out klachten voor de klas stonden. Dit had best invloed op het klimaat in de klas en daarmee de schoolveiligheid. Sommige docenten deden daar lacherig over en dat is naar om te zien. Want om een veilig leerklimaat te hebben moet het belang van de mentale gezondheid, van zowel onderwijspersoneel als leerlingen, voorop staan.
Als het gaat om het welzijn van jongeren moeten we beseffen dat niet iedere leerling binnen dezelfde standaard kaders hoeft te passen. Leren kan immers op vele manieren; en toch blijkt dit in de praktijk soms een wereldvreemd idee. Aan de ene kant worden jongeren en organisaties aangemoedigd om buiten de lijntjes te denken en doen, maar wanneer dit in praktijk wordt gebracht, worden ze er negatief op afgerekend. Hoe kan er op die manier dan ‘out of the box’ worden gedacht?
Ik hoop met ÉigenWijsheid eraan bij te dragen dat onderwijsbeleid er meer op gericht wordt om te kunnen ontwikkelen op een manier die bij je past. Ook voor docenten geldt: vraag de leerlingen wat zij belangrijk vinden, luister naar ze en geloof (in) jongeren, want zij willen echt wel; doe daar iets mee.

2022-10-07 - Elise - INSA
Adviesraad ÉigenWijsheid