"Ons onderwijs is failliet, als we als maatschappij niet kunnen zorgen voor enkelen van ons, dan kunnen we zorgen voor niemand"

Melchior Wammes

Melchior Wammes

Ik ben Melchior Wammes

Ik ben 21 jaar oud en woon sinds kort in Meerkerk. Hiervoor heb ik in IJsselstein gewoond en voordat ik naar Meerkerk verhuisde heb ik een half jaar in Groningen gewoond.

Ik heb op maar liefst 12 plekken onderwijs gevolgd, bijna overal ben ik weggestuurd. Ik heb veel schooltrauma’s opgelopen. Ik zie het niet als een keuze om me in te zetten voor het onderwijs, ik zie het als een morele plicht omdat ik weet hoeveel pijn het kan doen als het misgaat, dat gun ik niemand. Ik ben tegenwoordig een echte dossiervreter, je kan mij midden in de nacht wakker maken om complexe beleidsstukken te voorzien van commentaar.

Ik ga dolgraag met iedereen die zich met onderwijs bezighoudt in gesprek. Het leukste vind ik het om in discussie te gaan met mensen waar ik het niet mee eens ben. Ik zeg altijd: “zonder wrijving geen glans”. Ik word vaak uitgenodigd door bijvoorbeeld scholen en samenwerkingsverbanden waar al een heleboel goed gaat, dat is hartstikke leuk, maar ik merk dat ik dan soms geneigd ben om teveel te gaan zeuren over details. Ik vind het zelf veel leuker om langs te gaan op plekken waar mijn aanwezigheid aanvankelijk minder gewenst is. Daar valt de meeste winst te behalen vind ik.

Podcasts:

Onze strijd gaat door
Melchior Wammes podcast

Podcast: De belangrijkste lessen

In mijn eigen podcast bespreek ik mijn eigen ervaringen in het onderwijs en vertel ik hoe ik denk dat het onderwijs kan worden verbeterd. Waarschuwing: de verhalen kunnen als schokkend worden ervaren.

LAKScast

In In deze podcast vertel ik samen met ervaringsdeskundige Danaë Borbotsialou-Everts over Adviesraad ÉigenWijsheid en onze eigen ervaringen in het onderwijs en hoe wij denken dat het beter kan.

Pictio onderwijspodcast

In deze podcast vertel ik kort vanuit het jongerenperspectief over inclusief onderwijs. Wat betekent inclusief onderwijs in de praktijk?

Radio 1: De nacht van...

In deze radiouitzending bespreek ik samen met Marieke Boon-Mens waar thuiszittende leerlingen tegenaan lopen en hoe we hen (beter) kunnen helpen.

Radio 1: De Publieke Tribune

Hoe passend is ons onderwijs? In deze uitzending van De Publieke Tribune gaan Nils en Melchior, een ouder en een professional uit het speciaal onderwijs in gesprek over 10 jaar passend onderwijs.

Artikelen:

Interview PO Magazine

Voor dit Artikel ben ik geïnterviewd door Marieke Boon. Ik bespreek waar ik tegenaan loop in het onderwijs.

Kinderen hebben leerrecht, geen schoolplicht

In deze column van de volkskrant krijg ik de kans om de urgentie van het thuiszittersvraagstuk aan te tonen.

Dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling

In dit artikel van het LAKS bespreek ik mijn kijk op het onderwijs. Ik laat zien waar de knelpunten zitten en hoe het beter kan.

10 vragen aan: Melchior Wammes

In dit artikel van Ingrado magazine vertel ik over mijn rol bij de adviesraad en over mijn ervaringen met leerplicht.

Het recht op onderwijs voor ieder kind

Samen met mijn collega (Joël Smidt) heb ik meegewerkt aan de initiatiefwet "leerrecht".

NJi logo
Hoe beslis ik mee over hulp op school?

Vanuit Adviesraad ÉigenWijsheid hebben we meegeschreven aan verschillende artikelen voor jongeren.

Jongeren houden protest voor het gemeentehuis

Tijdens een protestactie in Ede ben ik geïnterviewd door omroep Gelderland.

Merlijn Goldsack, Femke van Zoggel, Melchior Wammes, Joël Smidt en Carolyn Gentle-genitty
Melchior Wammes Paul van Meenen D66
Johanna van Erp, Melchior Wammes