"wees vooral éigenwijs"

Joël Smidt

Ik ben Joël Smidt

Wees vooral ÉigenWijs!’

Dat is wat ik tijdens de lancering van onze Adviesraad ÉigenWijsheid in 2021 zei en wat tot op de dag van vandaag mijn motto en belangrijkste advies is.

Vertrouwen op mijn éigen wijsheid is wat ik jaren heb moeten doen:

Toen ik niet mee mocht doen met lessen omdat het lokaal niet toegankelijk was. Toen ik geen boeken kreeg omdat een medewerker niet het juiste vinkje had gezet voor het verkrijgen van de licentie en docenten mij niet wilden geloven toen ik zei dat ik de boeken nog niet had. Toen de school een zorgmelding deed nadat bleek dat zij niet in staat waren om de gemaakte afspraken rondom passend onderwijs na te komen. Toen jeugdbescherming oordeelde dat mij geen blaam trof en de oorzaak bij school lag. Toen ik in de jaren die volgden bleef strijden om onderwijs te krijgen, toen de onderwijsinspectie onderwijs via de wereldschool regelde en ik eindelijk onderwijs kon krijgen, en de inschrijvingsschool later het onderwijs weer blokkeerde en het volgen van nieuwe vakken tegenhield en een zorgmelding deed toen dit werd aangekaart, toen ik beschuldigd werd van leerplichtontduiking. Toen de leerplichtstrafzaak enorme vertraging opliep door technische fouten bij het Openbaar Ministerie en de conclusie van deze zaak luidde dat ik en mijn familie er ‘alles aan hadden gedaan om onderwijs mogelijk te maken’.
Toen er een studiecoach op mijn pad kwam die belangeloos wilde helpen en ik begon met het halen van mijn havo-diploma via de staatsexamens. Toen ik in de jaren die volgden met elke tegenslag bleef vasthouden aan het halen van mijn diploma.

De rode draad, hetgeen altijd bij mij is gebleven en wat ik ook anderen wil meegeven, is mijn en jouw ‘eigen wijsheid’.

Artikelen

Joël Smidt
Adviesraad ÉigenWijsheid
Coachingsdag